Friday, May 11, 2007

De ce va izbandi Basescu. Si cine este el

"Miturile sunt mai puternice decat faptele care incearca sa le distruga"
Despre eroi si morminte
Dare de seama despre orbi
Ernesto Sabato

Miza bataliei. Malaiul, ca de obicei. Lupta este intre vechea garda a Securitatii si cea noua, a tinerilor sacali ambitiosi si fomisti. Batranii, care au confiscat halci zdravene din economie, au ca paravene de protectie de-alde Patriciu, Voiculescu, Vadim si Geaona. Astia, mai tineri, il folosesc pe Basescu. Situatia este extrem de similara pana la identica cu cea petrecuta in Rusia primilor ani de guvernare ai lui Putin. Dupa un caft relativ scurt, dar indarjit, oligarhii crescuti sub Eltin (in cazul Romaniei-Iliescu) care n-au vrut sa se predea lui Putin, au ajuns care prin Siberia (Hodorkovski) care pe la Chelsea, precum mai fericitul Abramovici. Afacerile lor au fost preluate de cine trebuia. Ce se intampla acum in Rusia lui Putin, se stie.

Afirmarea lui Basescu. Ascensiunea lui Basescu a fost premeditata inca din anii '90, initial pe fondul unei dispute intre serviciile secrete. Prima miscare de puternic impact din punct de vedere imagologic a fost demisia acestuia din Parlament, pe fondul acuzelor privind vanzarea flotei. Eveniment socant pentru o populatie obisnuita cu aroganta si dispretul politicienilor. A doua etapa a tinut de mandatul de ministru al transporturilor, care a culminat cu criza declansata de Basescu, ce a determinat spulberarea primului ministru Ciorbea. In acea vreme il intrebasem pe un grangure de prin PD cine naiba erau desteptii care au gestionat dpdv al imaginii criza, ca nu-i vedeam pe bipezii de prin PD cu asemenea talente. A zambit semnificativ. A treia etapa: mandatul de primar. Care, cu sprijinul semnificativ al inteligentilor din PSD in frunte cu mama lor, Nastase, l-a transformat intr-un mit. In manualele de marketing politic ale SNSPA, sau ale "facultatii de manipulare", cum recunoaste Bogdan Teodorescu, este tratat ca atare, intruchipand "mitul haiducului". Imagine care i-a fost cultivata cu grija si la care apogeu se ajunge in aceste zile.

Ce trebuia facut. Intr-o vreme, diversi scriitori la gazeta avertizau in privinta lui Basescu prin citarea piesei lui Bertolt Brecht, "Ascensiunea lui Arturo Ui poate fi oprită". N-a putut fi. Ce n-au vazut toti acesti analisti, specialisti si alti tristi este ca nu darami un mit cu barosul. Dimpotriva, se intareste si mai departe creste. Si, mai apoi, cazand ca niste gaini in groapa cu rahat si niscai boabe de porumb, au facut gestul cel mai cretin cu putinta: i-au opus lui Basescu (cel mai popular om al momentului) pe cei mai detestati indivizi, parlamentarii. Atata prostie poate fi explicata numai prin faptul ca in tabara oligarhilor se afla multe cozi de topor basesciene. Basescu putea fi facut relativ simplu. O abordare tactica si strategica axata pe vulnerabilitatile inconjuratoare lui.

Trist epilog. Raportat la "Ferma animalelor", iata ca scapam de porci, dar vin magarii. Mai prosti, dar la fel de fomisti si lacomi.

No comments: