Wednesday, June 6, 2007

L-am intalnit pe Adam Michnik


Asa sugera astazi Nicolae Manolescu ca s-ar putea mandri studentimea adusa cu arcanul la intalnirea cu dizidentul polonez anticomunist. Adam Michnik a fost la Brasov, intr-o conferinta organizata de Microsoft, ca sa vorbeasca despre problemele tinerilor democratii. Pe langa studentesele aeriene au mai fost prezenti penibilul de Mircea Mihaies (care multumea "intelectualilor de la Microsoft"), o babaciune- fosta profesoara de marxism stiintific (care intreba "daca in Polonia specialistii sunt consultati de catre Guvern") si vreo cativa profi de istorie sau romana. Si un gura-casca, eu, care a facut niste efort sa ajunga pana acolo.


Manolescu a fost sincer. "Am dat dovada de lasitate in timpul comunismului." L-a omagiat pe Michnik pentru lupta si sacrificiul lui, dar mai ales pentru toleranta manifestata dupa. "N-a dorit sa condamne, ci sa inteleaga ce s-a intamplat in comunism". Michnik a vorbit depsre deruta polonezilor in post-comunism, explozia nationalismului, a coruptiei, starea de nesiguranta. "Cand esti in inchisoare visezi la libertate. Cand esti liber, te bucuri. De soare, de aer liber, de cafenele, de usi cu clante. Insa, cand vine seara, te intrebi unde dormi, ce mananci, cu ce te imbraci. In inchisoare nu aveai astfel de probleme. Erai sigur pe ele. Statul comunist juca rolul comandantului de inchisoare. In 1989 am castigat libertatea, dar am pierdut siguranta oferita de comunism". Nu este de acord cu ce se intampla acum in Polonia, cu lustratia. "Anticomunismul se manifesta cu metode bolsevice". Ca sa vezi de unde s-a inspirat Iliescu. A laudat Romania pentru ca se bucura de Europa si ca nu are extremisti "sau nebuni" in guvern.

Am vrut sa stiu un lucru. Ce a determinat rezistenta lui in inchisoare, rezistenta la compromis? Cum a rezistat 30 de ani la presiuni infernale. In ce a gasit putere sa nu se abata de la adevar si moralitate. S-a blocat jumate de minut, gesticuland fara grai. "Poate ca de la Dumnezeu", a raspuns Michnik, care a combatut dictatura comunista de pe pozitii trotkiste. "Cand am simtit minciuna, n-am suportat calusul, l-am scuipat". Si cu dedicatie pentru Manolescu: "Jaruzelski nu s-a comportat ca Ceausescu al vostru. Noi am avut o dictatura de caviar".


Foto: Michnik, la stanga lui Havel

No comments: